Başlıklar
Yazan: Cem Sert/
Roma videomu izlemeyi ve kanala abone olmayı unutmayın
Güncelleme: 27.06.2023
Roma, her gidişimde beni ayrı büyüleyen bir şehir. Burayı gezerken tarihe tanıklık ediyorsunuz. Roma İmparatorluğu zamanından beri hep çok önemli bir şehir olmuş. Roma, bu zengin tarihinin yanında muhteşem sanat eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Yanınızda gördüğünüz sıradan bir kilisenin içinde ya da meydanda Bernini’nin, Michelangelo’nun heykelleri karşınıza çıkabiliyor. Şimdi bu güzel şehri anlatmaya başlayalım.
Roma’ya Gidiş
Roma’ya ülkemizden Türk Hava Yolları, Anadolu Jet, ve Pegasus Havayolları uçmakta. Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı’ndan; Anadolu Jet ve Pegasus, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan uçuyor. Üç havayolu da Roma’nın ana havalimanı Fiumicino – Leonardo da Vinci Havalimanı’nı kullanıyor.
Ayrıca Roma’ya gitmek için diğer İtalya şehirlerine de uçabilirsiniz. İtalya gelmişmiş bir demiryolu ağı ve otobüs ulaşımına sahip olduğu için diğer şehirlerden Roma’ya ulaşmak kolay oluyor. Bologna, Milano, Venedik Türkiye’den uygun uçuş bulabileceğiniz başlıca şehirler. Ayrıca İstanbul’dan Napoli ve Floransa’ya da uçuşlar bulunuyor.
Sizlere bir diğer önerim de Roma’ya Bulgaristan üzerinde uçmanız. Dönemsel olarak Bulgaristan’ın başkenti Sofia’ya otobüsle giderek Ryanair veya Wizz Air gibi düşük maliyetli havayollarından biriyle uçmak, Türkiye’den uçmaktan ucuz olabiliyor. Buradan uçmayı tercih ederseniz çok büyük ihtimalle uçuşunuz Sofia’dan, Roma’nın ikinci havalimanı olan; Roma Ciampino Havalimanı’na olacaktır. Roma Ciampino Havalimanı hakkındaki yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca Ryanair hakkındaki yazımıza da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Roma Gezilecek Yerler
Colosseum (Kolezyum)
Dünyanın yedi harikasından biri olan Kolezyum, Roma’nın en önemli simgelerinden biri. Yapımına MS. 72 yılında başlanmış ve MS. 80’de tamamlanmış. İmparatorlar, burada Roma halkını eğlendirmek için ve kendi eğlenceleri için gladyatör dövüşleri düzenlerdi. Bunlardan başka pek çok halk gösterileri, taklit deniz savaşları, hayvan avcılığı, infazlar, meşhur savaşların yeniden canlandırılması, klasik mitolojiye dayanan dramalar olurdu. Kolezyum daha sonra barınma yeri, dükkânlar, dini kışlalar, taş ocağı, Hristiyan türbesi olarak çeşitli amaçlara hizmet etti.
Öncelikle Kolezyum’un hemen yanında Colosseo (Metro Linea B) metro istasyonu bulunuyor. Yani metro ile kolayca ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Kolezyum ve Roma Forumu’na giriş ücreti 19€. Biletinizi internetten almanızı öneririm yoksa uzun bir süre sırada beklemek zorunda kalırsınız. Rehberli tur eşliğinde gezmek isterseniz, buraya tıklayarak biletinizi alabilirsiniz. Roma’nın ne kadar turistik bir şehir olduğunu düşünürseniz biletinizi kesinlikle internetten almanızı öneririm.
Kolezyum için aşağıdaki bilet çeşitlerinden size uygun olanı satın alabilirsiniz
İspanyol Meydanı ve Merdivenleri
İspanyol Meydanı, Roma’nın en kalabalık meydanlarından biri. İspanyol Merdivenleri; 1723-1725 yılları arasında inşa edilen, Mimar Francesco de Sanctis ve Alessandro Specchi tarafından tasarlanan, 135 basamaklı Roma’nın simge merdivenlerinden. Merdivenlerin üzerinde Trinità dei Monti kilisesi bulunmakta. 2019 yazından itibaren merdivenlerde oturmak ve yemek yemek yasaklandı. Bu keyfi yapabilen son turistlerden biri oluğum için kendimi şanslı görüyorum. Sizler, yine de gittiğinizde oturan insanlar varsa bir şansınızı deneyin derim. Ayrıca yemek kısmında yazacağım iki muhteşem yer hemen buranın yanındadır, orayı da okumadan geçmeyin. Merdivenlerin ve meydanın isminin İspanyol olmasının sebebi ise hemen burada bulunan İspanya Konsolosluğu’nun merdivenlerin yapımına sponsor olması. İspanyol Merdivenleri’nin yanında da Spagna metro istasyonu bulunmakta.
Meydanda bulunan diğer bir ünlü eser ise Fontana della Barcaccia. Bernini’nin eseri olan çeşmenin hikayesi ise: Tiber nehri taştığında sular buraya kadar ulaşırmış ve 1598’deki taşkında buradaki su seviyesi 1 metreyi aşmış. Sular çekildiğinde ise tam heykelin olduğu yerde çeşmede de gördüğünüz gibi içinden sular akan bir kayık bulunuyormuş.
Trevi Çeşmesi
Aşk Çeşmesi olarak da bilinen Trevi Çeşmesi, ismini üç yolun birleşim yerinde bulunmasından alır. Poli Sarayı’nın duvarına, Nicola Salvi tarafından yapılmıştır. Ana hatları itibariyle iki tritonun (deniz tanrıları) arasındaki bir deniz kabuğunda duran tanrı heykelinden oluşmaktadır. Bir inanca göre; sırtınızı çeşmeye dönüp, sağ elinizle sol omzunuz üzerinden çeşmeye bir para atarsanız Roma’ya bir daha gelirsiniz, iki para atarsanız Roma’da güzel bir kadın ya da erkekle aşk yaşarsınız, üç para atarsanız bu kişiyle evlenirsiniz. Bunu kesinlikle yapmanızı tavsiye ederim. 2019’da ilk gidişimde bir para atmıştım ve 2023 Ocak ve Mart aylarında iki kez daha Roma’ya gitme şansım oldu. Yani para atmanız işe yarıyor. 2023 Ocak ve Marttaki gidişlerimde üç para atsam da daha Roma’da güzel bir kadınla tanışma şansım olmadı. Evliliğe zaten daha çok çok var o geleceğe yatırımdı.
Buraya atılan paralar nereye gidiyor diye merak ettiyseniz Katolik Kilisesi’ne bağlı bir derneğe gidiyor. Bir dönem Roma Belediyesi, ettiği zarardan dolayı bu paranın belediyeye aktarmasını istese de Katolik Kilisesi buna karşı çıktı.
Pantheon
Pantheon, Antik Roma’nın tüm tanrıları için tapınak olarak inşa edilmiş bir yapı. MS 125 yılında yapılmıştır. Muhteşem ve büyüleyici bir mimariye sahip. Roma’ya gittiğinizde uğramadan dönülmemesi gereken yerlerden birisi. Kubbesi olağanüstüdür ve içeride çok güzel heykeller ve duvar resimleri bulunmakta. Pantheon içinde İtalyan İmparatorlarından Vittorio Emanuele’nin, Umberto I’in ve Ünlü Rönesans Sanatçısı Raphael’in mezarları bulunuyor. Tavanında oculus (göz) adı verilen dairenin çapı 8 metredir. Bu delikten yağmur girmediği söylense de yağmur giriyor ancak zeminde çok iyi bir drenaj olduğundan birikmiyor. Pantheon’a giriş ücretsiz ancak artık ilk gittiğim 2019 yılındaki gibi her gün ücretsiz değil. Hafta içleri Pantheon’u ücretsiz ziyaret edebilirken hafta sonları resmi internet sitesinden bilet almanız gerekiyor.
Vatikan Şehir Devleti
Vatikan, Roma içinde ayrı bir ülke olduğu için başka bir yazımızda ele aldık.
Piazza Navona
Piazza Navona, Roma’nın en güzel meydanlarından birisi. Meydanda: Dört Nehir Çeşmesi (Fontana Dei Quattro Fiumi), Pamphilij Sarayı (Palazzo Pamphilij), Sant’Agnese in Agone Kilisesi, Neptün Çeşmesi ve Del Moro Çeşmesi (Fontana Del Moro) bulunmakta. Bunlardan en ünlüsü Dört Nehir Çeşmesi’dir. Bernini tarafından 1651 yılında yapılan çeşme, dört büyük nehri temsil eden heykellerden oluşur.
Arkasına yaslanmış olan heykel Asya’daki Ganj Nehri‘ni ve elindeki kürek Ganj’ın ulaşılabilirliğini temsil eder.
Dikilitaşa doğru eğilmiş olan heykel Avrupa’daki Tuna Nehri‘ni ve heykeldeki Papalık arması Tuna’nın Roma’ya yakınlığını temsil eder.
Yüzünü eliyle kapatır şekilde duran heykel Rio de la Platta Nehri‘ni ve Amerika kıtasına sonradan yerleşenlerin, yerli halkı ve altın gibi doğal kaynakları sömürerek elde ettikleri zenginliği kaybetme korkularını temsil eder. Ayrıca bu heykelle ilgili bir rivayet daha var. Heykelin yüzünün dönük olduğu taraftaki kilisenin kapısının üstüne dikkatli bakarsanız dört nehir çeşmesine özellikle bakmayan bir heykel görürsünüz. Bu kiliseyi yapan mimarla Bernini arasındaki çekişme yüzünden, kiliseyi yapan mimar bu heykelle ben senin sanatına bakmıyorum mesajı vermek istemiş, Bernini de cevap olarak bu heykelinde; özellikle eliyle kiliseyi kapatarak kafasını başka tarafa çevirmiş bir figür tasvir etmiş.
Yüzü gizlenmiş olan heykel ise Afrika’daki Nil Nehri‘ni ve yüzünü kapatmasıyla Nil’in nereden doğduğunun bilinmemesini temsil etmektedir. Bu heykellerin hangileri olduğunu teker teker anlattığım YouTube videom yayına girdiğinde haberdar olmak için YouTube kanalıma abone olmayı unutmayın.
Hemen ilk paragrafta bahsettiğim Piazza Navona’da ayrıca görmeniz gereken iki önemli çeşme daha var. Bunlardan birincisi meydanın kuzey ucunda bulunan Neptün Çeşmesi. Bu çeşme mitolojik melekleri ve Neptün’ün bir ahtapotla mücadelesini betimliyor.
İkinci çeşme ise meydanın güney ucunda bulunan Moro Çeşmesi. Bu çeşme de yunus ve triton heykelleri bulunan, görmeden geçmemeniz gereken çeşmelerden.
Campo de’ Fiori
Piazza Novana’nın hemen güneyinde bulunan başka bir meydan. Giordano Bruno anıtı bulunmakta. Akşam bir içki ya da kahve içmek için keyifli bir yer.
Vittorio Emanuele Abidesi
Vittorio Emanuele Abidesi, Venedik Meydanı ve Capitoline Tepesi arasında yer almakta. Abide 1885 – 1911 yılları arasında Giuseppe Sacconi tarafından Birleşmiş İtalya Krallığı’nın ilk kralı II. Vittorio Emanuele’yi onurlandırmak için yapılmıştır. Abide beyaz, saf mermerden yapılmış olup görkemli merdivenlere ve heykellere sahiptir. Uzun corinthian sütunları, at üstündeki Vittorio Emanuele heykeli, sağ ve sol üst köşelerde yer alan tanrıça Victoria’nın üstünde olduğu dört at heykelinden oluşmakta. Abide aynı zamanda I. Dünya Savaşı sonrasında inşa edilen Meçhul Asker Mezarlığı’nı da içermektedir. Yapının girişi de Birleşmiş İtalya müzesine ev sahipliği yapmakta. Romalılar, bu yapının mimarisinin Roma’ya uymadığını düşündüğünden, Vittorio Emanuele II Abidesi’ne beyaz düğün pastası lakabı takmış.
Via Del Corso
Roma’nın eski, tarihi ana caddesidir. Vittorio Emanuele Abidesi’nden başlayıp Piazza del Popolo’ya kadar devam eder. Ayrıca Trevi Çeşmesi ve İspanyol Meydanı da bu yol üzerinde sayılır. Zaman bulursanız burada bir yürüyüş yapmanızı ve ilgilendiğiniz mağazalarda gezmenizi öneririm.
Roma Forumu
Roma’nın 7 tepsinden biri olan Palatino tepesine kurulu Roma Forumu, Kolezyum’un hemen yanında bulunuyor. Burası Antik Roma medeniyetinin yükseldiği şehir merkezi. Tarihi 3000 yıl öncesine kadar dayanıyor. Kolezyum bileti aldığınızda burayı da ziyaret edebiliyorsunuz.
Piazza del Popolo
Ortasında Roma’nın en eski dikili taşı bulunan büyük, ünlü meydan, şehrin kuzey kapısına ev sahipliği yapıyor. Roma’nın en büyük meydanlarından biri. Ortadaki 2. Ramses Anıtı Mısır’dan getirilmiş ve hemen karşısında da ikiz kiliseler bulunuyor.
Santa Maria della Vittoria
Yazının başında Roma’nın her yerinden sizi şaşırtacak bir eser çıkıyor demiştim. İşte onlardan biri Santa Maria della Vittoria Kilisesi’nde. Dışarıdan baktığınızda normal bir kilise olsa da içeride Bernini’nin, Azize Teresa’nın Vecdi Heykeli bulunuyor. Tom Hanks’in oynadığı Melekler ve Şeytanlar filmini izlediyseniz filmin bir sahnesi de burada geçiyor. Heykelin konusu ise Avilalı Teresa’nın otobiyografisinde yazdığı bir melekle karşılaşma anı. Azize Teresa aldığı tanrısal zevki erotik bir dille anlatması, Bernini’ye ilham olmuş ve bunu somutlaştırarak heykeldeki figüre cinsel haz alan bir yüz ifadesi vermiş. Bernini’nin en önemli eserlerinden biri olup gerçekten çok etkileyici bir heykel.
Santa Maria degli Angeli e dei Martiri
Santa Maria della Vittoria Kilisesi’ne çok yakın bir konumda bulunan Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kilisesi, Galileo’nun bir dönem fizik deneylerini yaptığı yer. Girince sağ tarafta yerde bir güneş saati bulunuyor. Kubbeden sızan güneş ışığı, güneş saati skalasına vuruyor. Skala 15 meridyenden oluşmakta. Sizlere tavsiyem bizim gibi hava karardıktan sonra gitmeyin ki güneş saatini daha iyi şekilde inceleyebilin.
Fontana del Tritone
Yine yol üstünde karşınıza çıkacak muhteşem bir Bernini eserini okuyorsunuz. Barberini Meydanı’nda bulunan Berninin Triton Çeşmesi, 17. yüzyılda Barberini ailesi için yapılmış meydanda bulunuyor. Heykelde; eski Greko-Romen efsanesinde küçük bir deniz tanrısı olan ve dört yunus kuyruğunun üzerinde diz çökmüş bir deniz adamı olarak tasvir edilen kaslı bir Triton yükselir. Başı geriye atılmıştır ve bir deniz kabuğu kaldırmaktadır. Barberini ailesinin simgesi arılarını ve Papalık tacını heykelin üzerinde görebilirsiniz.
San Pietro in Vincoli
San Pietro in Vincoli; 400’lü yıllardan kalma, yine dış görünümüne kanmamanız gereken bir kilise. Dışarıdan ne kadar sade dursa da Michelangelo’nun Musa Heykeli bu kilisede bulunuyor. Musa Heykeli; Roma seyahatlerimde beni, yine Michelangelo’nun olan ve Vatikan’da bulunan Pieta heykeli kadar etkilemiş bir eser.
Musa, tanrısal on emri halkına bildirmek için Sina Dağı’na çıkar ve orada kırk gün kırk gece bekler. Şehre döndüğünde, halkının altından yaptıkları bir buzağı heykeline taptığını görür. Bu, onda büyük bir kızgınlık ve hiddet yaratır. Michelangelo’nun Musa’sı, bu anı temsil eder. Ayrıca heykelin sağında ve solunda, dışa dönük canlı bir yaşamla içe dönüklüğü temsil eden Lea ve Rahel heykelleri bulunuyor.
San Pietro in Vincoli ayrıca Aziz Petrus’un zincirlerine de ev sahipliği yapıyor.
Santa Maria Maggiore Bazilikası
Termini istasyonuna çok yakın bir konumda bulunan Santa Maria Maggiore Bazilikası, 5. yüzyılda inşa edilmiş, Roma mozaikleri ve yaldızlı tavanıyla etkileyici kiliselerden biri. Ben, içerisini Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’na benzettim.
Esquiline tepesinde bulunan ve Bakire Meryem’e adanan Kilise’nin hikayesi ise: Papa Liberius’un rüyasına giren Meryem, 5 Ağustosta kar yağacak olan tepeye bir kilise inşa etmesini söyler. Roma’nın iklimini düşünürseniz ağustosta 40 dereceleri gören bir şehirde bu imkansız. Ancak 5 Ağustosta buraya kar yağmış ve Papa Liberius, buraya Santa Maria Maggiore Bazilikası’nı yaptırmış.
Basilica Parrocchiale Santa Maria del Popolo
Basilica Parrocchiale Santa Maria del Popolo, isminden de anlayabileceğiniz gibi Popolo Meydanı’nda bulunan bir bazilika. İçeride Raphael, Bernini ve Caragi gibi ressamların tablo ve freskleri bulunuyor. Buraya gitmeden önce Google Haritalar üzerinden ziyaret saatlerine bakmayı unutmayın. Gün içinde belirli saatlerde açık belirli saatlerde kapalı olduğu için gidip kapısından dönme ihtimaliniz var.
Roma’da Konaklama
Roma; uygun fiyatlı konaklama bulma konusunda, gideceğiniz döneme göre farklılık gösteren bir şehir. Özellikle yaz döneminde gidecekseniz erken rezervasyon yapmanızı tavsiye ederim. Konaklanacak yer olarak da benim birinci tavsiyem Trastevere bölgesi olacak. 2019’daki seyahatimde Travstevere’de kaldım ve bence Roma’nın en keyifli bölgesi. Trastevere dışında Kolezyum, İspanyol Merdivenleri ve Pantheon çevresi de konaklama için güzel bölgeler. Nerede konaklamayalım derseniz Termini çevresi ilk tercihiniz olmasın derim ama kesinlikle burada konaklamayın, güvenli değil demiyorum. Sadece akşam saatlerinde çok nezih bir çevre olmuyor. Genelde uygun fiyatlı oteller bu bölgede bulunuyor ve burada konaklayan arkadaşlarımdan, Termini çevresinde konaklamayın şeklinde olumsuz geri dönüşler almadım.
Aşağıdaki harita ile booking.com üzerinden arama yapıp rezervasyon yapabilirsiniz.
Roma’da Yemek ve Restoran Önerileri
Bu başlığı ayrı bir yazımızda anlattık. Aşağıdaki yeşil başlığa tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz.
Roma Kaç Günde Gezilir
Roma için bu sorunun cevabı gezeceğiniz yerlere göre değişiyor. 2019’daki seyahatimde Roma’yı 1,5 günde gezmiştim. Ancak Vatikan Müzesi’ne ve gezilecek yerlerin son kısımlarındaki yerlerin çoğuna gitmemiştim. 2023’teki seyahatimde ise 3 gün ayırdım ve gezilecek yerler kısmında yazdığım her yeri ve Vatikan Müzesi’ni gezmeye zamanım yetti. Tabii benim günde 20.000 adımdan fazla atarak gezdiğimi not düşeyim. Her yeri rahatça gezmek istiyorsanız 4 gün de ayırabilirsiniz.
Roma Toplu Taşıma Rehberi / Bilet Kart Fiyatları
Bu konuyu ayrı bir yazıda anlattık. Aşağıdaki yeşil başlığa tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Roma’ya Hangi Mevsimde / Ne Zaman Gidilmeli
Bu kısım biraz tercih meselesi olmasına rağmen sizlere sonbahar ve ilkbaharı önereceğim. Ben temmuz başında gittim ve çok sıcaktı ancak Roma’nın o güzelliği ve her yerde buz gibi su akan çeşmeleri, bu derdi göremezden gelmemizi sağladı. Kışın günlerin kısa olmasından kaynaklı ilk bahar ve sonbaharın daha iyi olabileceğini düşünüyorum ama Roma, genel olarak Ege Bölgesi gibi Akdeniz iklimine sahip olduğu için kıyafet seçimine dikkat edilerek dört mevsimde de gidilebilecek bir yer.
Aşağıdaki başlıklara tıklayarak Roma hakkındaki diğer yazılarımıza ulaşabilirsiniz
Roma’da yapabileceğiniz diğer etkinlik ve turlara aşağıdaki kısımdan ulaşabilirsiniz.
Okumadan Roma’ya gidilmemesi gereken yazı. Çok detaylı ve bilgilendirici.
merhaba, airlink yani.ciampino havalimanından termini istasyonuna gidebilmek için otobüs + metro (tren) diye belirtmişsiniz, bunda 24-48 saatlik biletler geçerli midir? bilginiz var mı?
Evet geçerli. Roma Ciampino Havalimanı Ulaşım yazımdan da detayları okuyabilirsiniz.
Yorumlar kapalı.