İçeriğe geç

Prag Toplu Taşıma Rehberi / Bilet Fiyatları

Yazan: Arzu SERT/

Prag videomuzu izlemeyi ve kanala abone olmayı unutmayın

Prag, tarihi dokusu ve büyüleyici mimarisiyle Avrupa’nın en etkileyici şehirlerinden biri. Şehri keşfetmenin en keyifli yollarından biri ise yürüyerek gezmek. Prag’ın kompakt yapısı, birçok önemli turistik noktayı yürüyerek rahatlıkla gezmenizi sağlıyor. Şehrin kalbinde yer alan Eski Şehir Meydanı’ndan başlayarak, Charles Köprüsü, Prag Kalesi ve Yahudi Mahallesi gibi görülmeye değer pek çok yeri yürüyerek keşfedebilirsiniz.

Yürüyüş yaparken şehrin taş döşeli sokaklarında adım adım tarihe tanıklık edersiniz. Aynı zamanda, toplu taşıma ağı oldukça gelişmiştir ve metro, tramvay ve otobüsler Prag’da dolaşmayı son derece kolay hale getiriyor. Metro ve tramvay ağı, özellikle uzak noktaları ziyaret etmek isteyenler için büyük avantaj sağlıyor. Hem şehir içi ulaşımın pratikliği hem de yürüyüşün keyfi, Prag’ı ziyaret ederken iki yöntemi de kullanmanın ideal olduğunu gösteriyor.

Prag toplu taşımada PID (Prague Integrated Transport) sistemi kullanılmaktadır yani aldığınız biletle geçerlilik süresi boyunca tüm toplu taşıma araçlarında aktarma yapabileceğiniz entegre bir sistem var. Detaylara gelince:

Metro

Prag metrosu, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da toplu taşımanın omurgasını oluşturan modern ve hızlı bir ulaşım sistemi. 1974 yılında hizmete giren metro, günümüzde üç ana hattı (A, B, C) ve yaklaşık 65 kilometrelik bir ray ağıyla şehri doğudan batıya ve kuzeyden güneye kat ediyor. Metro, şehrin birçok önemli turistik noktasına hızlı erişim sağlıyor (Örneğin: Eski Şehir Meydanı, Prag Kalesi, Charles Köprüsü). Metro genellikle sabah 5’ten gece yarısına kadar çalışıyor. Hafta sonları bu saatler biraz daha esneyebiliyor.

  • A Hattı (Yeşil Hat): Nemocnice Motol – Depo Hostivař
  • B Hattı (Sarı Hat): Zličín – Černý Most
  • C Hattı (Kırmızı Hat): Letňany – Háje

istasyonları arasında taşıma yapıyor ve bu hatlar arasında geçiş yapabileceğiniz üç kesişim istasyonu var.Bu istasyonlar Muzeum (A – C), Můstek (B – A) ve Florenc (C – B).

Tramvay

Prag tramvay ağı geniş ve etkili bir ulaşım aracıdır. Özellikle şehrin tarihi bölgelerine ulaşmak için ideal. Gündüz saatlerinde sıkça sefer yapan tramvaylar, gece de sınırlı sayıda hatla hizmet veriyor (örneğin 22 numaralı tramvay turistler arasında popülerdir ve Prag Kalesi’ne ulaşım sağlar).

23, 41 ve 42 numaralı nostaljik tramvay hatları ise mart ve kasım ayları arasında turistlere hizmet veriyor. Bu hatlar 10.00 ve 18.00 saatleri arasında saat başı hareket edip şehrin tarihi merkezinde dolaşıyorlar. Bu tramvaylara normal toplu taşıma biletleriyle binilemiyor, ayrı bilet almak gerekiyor.

Otobüs

Şehirdeki en popüler ulaşım araçlarından biri belediye otobüsleri. Prag otobüsleri, özellikle metro ve tramvay hatlarının ulaşmadığı bölgelere hizmet veriyor ve şehir merkezine daha uzak semtlere ulaşımı sağlıyor. Otobüs hatları oldukça sık ve düzenli aralıklarla çalışır, bu da yolcuların kolaylıkla seyahat etmelerini sağlar.

Otobüslerin çalışma saatleri de tramvayda olduğu gibi tüm duraklarda bulunuyor. Gündüz 04:30 ile 00:30 arasında çalışırlarken gece yarısından sonra da gece otobüsleri seferlerine başlıyor.

Bazı Popüler Turistik Noktalara Ulaşabileceğiniz Toplu Taşıma Hatları

1-Eski Şehir Meydanı (Staroměstské Náměstí) 

  • Metro: A hattı (Yeşil), Staroměstská durağı
  • Tramvay: 17, 18

2-Prag Kalesi (Pražský Hrad)

  • Metro: A hattı (Yeşil), Malostranská durağı
  • Tramvay: 22, 23 (Prag Kalesi durağı)

3-Charles Köprüsü (Karlův Most)

  • Metro: A hattı (Yeşil), Staroměstská durağı
  • Tramvay: 17, 18 (Karlovy Lázně durağı)

4-Vyšehrad

  • Metro: C hattı (Kırmızı), Vyšehrad durağı
  • Tramvay: 7, 18

5-Dancing House (Tančící Dům)

  • Tramvay: 9, 17, 18 (Jiráskovo náměstí durağı)

6-Petrin Tepesi (Petřín Hill)

  • Tramvay: 9, 12, 15, 20 (Újezd durağı) + Petrin füniküleri

7-Wenceslas Meydanı (Václavské Náměstí)

  • Metro: A hattı (Yeşil) veya C hattı (Kırmızı), Muzeum durağı
  • Tramvay: 3, 9, 14, 24 (Václavské náměstí durağı)

Hop On Hop Off Otobüsleri

Prag’da hop-on hop-off otobüsleri, şehri keşfetmenin rahat ve keyifli bir yolu. Prag’ın geniş toplu taşıma ağını anlamaya çalışmadan, turistik noktalar arasında kolayca ulaşım sağlamak isteyen ziyaretçiler için bu otobüsler büyük kolaylık sağlıyor.

Otobüslerin, Prag’ın en önemli turistik noktalarını kapsayan çeşitli rotaları var. Bu noktalar arasında Eski Şehir Meydanı, Charles Köprüsü, Prag Kalesi, Yahudi Mahallesi, Dans Eden Ev ve Wenceslas Meydanı gibi yerler bulunuyor. Yolcular diledikleri durakta inip, keşiflerini tamamladıktan sonra istedikleri bir durakta tekrar otobüse binebiliyorlar.

Genellikle 24, 48 veya 72 saatlik geçerli bilet seçenekleri sunuluyor. Biletinizi aldığınızda, süre boyunca sınırsız olarak otobüsleri kullanabiliyorsunuz.

Otobüslerde genellikle farklı dillerde (Türkçe dâhil olmak üzere) sesli rehberlik hizmeti sunuluyor. Bu sayede, Prag’ın tarihi ve kültürel mirası hakkında detaylı bilgi edinirken manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. Bazı hop-on hop-off otobüsleri, Vltava Nehri’nde tekne turu veya rehberli yaya turları gibi ek hizmetler de sunuyor.

Kendi temponuzda gezmek, istediğiniz yerleri keşfetmek ve tekrar otobüse binmek çok esnek bir deneyim sağlıyor. Özelikle de soğuk ve yağmurlu havalarda ya da çok fazla yürüyemiyorsanız bu otobüsler seyahatinizin kurtarıcısı olabilir. Prag’ın büyülü atmosferini keşfetmenin rahat ve konforlu bir yolunu arıyorsanız, hop-on hop-off otobüsleri harika bir tercih.

Powered by GetYourGuide

Banliyö Trenleri

Prag’ın çevresine gitmek isterseniz, banliyö trenleri iyi bir seçenektir. Şehir merkezindeki bazı tren istasyonları, metro hatlarıyla entegre çalışır.

Füniküler

Prag’daki Petřín Tepesi Füniküleri, şehrin en popüler turistik mekanlarından biri ve Prag’ın merkezindeki Mala Strana (Küçük Şehir) bölgesinden Petřín Tepesi’ne çıkmak için kullanılır. Füniküler hattı yaklaşık 510 metre uzunluğunda.

Füniküler, Újezd adlı istasyondan başlıyor ve Nebozízek adlı hattının orta noktasında bir ara durak var. Son durak ise zirvede bulunan Petrin Tepesi İstasyonu. Sabah 9:00 ile akşam 11:00  saatleri arasında çalışıyor. Füniküler, Prag toplu taşıma sistemine entegre olduğu için normal toplu taşıma biletleri ile kullanılabilir. Tramvay, otobüs ya da metroda kullanılan biletler geçerlidir. 

Prag Otobüs Terminali

Prag Otobüs Terminali, şehrin merkezindeki Florenc Otogarı’dır (Autobusové nádraží Florenc). Prag’dan hem ulusal hem de uluslararası birçok rotaya açılan bir kapı ve bu yönüyle şehrin ulaşım ağının önemli bir parçasıdır.

Otogara ulaşımın en kolay yolu, B (sarı) ve C (kırmızı) metro hatlarının kesiştiği Florenc metro istasyonudur. 

Şehirler arası otobüs bileti satın almak için bilet gişelerini veya otomatları kullanabilirsiniz. Ayrıca, birçok otobüs şirketinin online bilet satışı da bulunmaktadır, böylece önceden rezervasyon yapabilirsiniz. Karlovy Vary, Dresden, Česky Krumlov  gibi şehirlere günübirlik geziler planlarsanız, buradan kalkan otobüslerle gidebilirsiniz.

Prag Ana Tren İstasyonu (Hlavní nádraží)

Çekya’nın başkenti Prag’daki en büyük ve en önemli tren istasyonudur. Bu istasyon; şehrin merkezinde, Vaclav Meydanı’na çok yakın bir konumda yer almakta ve hem yerel hem de uluslararası tren seferleri için merkezi bir noktadır. Avrupa’nın diğer büyük şehirlerine kolay erişim sağladığı için oldukça önemli bir ulaşım merkezi.

Metro A Hattı ve 9,25 ve 5 numaralı tramvay hatlarıyla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Prag Ana Tren İstasyonu’ndan Viyana, Budapeşte, Berlin, Münih gibi Avrupa’nın birçok şehrine direkt tren seferleri bulunmaktadır. Bu da istasyonu, özellikle turistler için oldukça kullanışlı hale getiriyor.

Toplu Taşıma Bilet Çeşitleri

Toplu taşıma biletlerini; bilet makinelerinden, gazete bayilerinden, bazı marketlerden veya mobil uygulamalar üzerinden satın alabilirsiniz. Makinalar genellikle Çek kronu (CZK) ve kredi kartı ile ödeme kabul ediyor. 

 

Biletlerinizi ilk kullanımdan önce doğrulamanız (valide etmeniz) gerekir. Metro istasyonlarının girişlerinde, tramvay ve otobüslerde ise sarı bilet doğrulama makineleri bulunuyor. Bileti makinaya sokarak, bileti doğrular ve yolculuğunuza başlayabilirsiniz. Doğrulanmış bilet, belirlenen süre boyunca  tüm toplu taşıma araçlarında geçerlidir.

Aman dikkat, toplu taşıma araçlarında sık sık kontroller oluyor. Biletsiz ya da valide edilmemiş biletle yakalanırsanız ceza ödemek zorunda kalırsınız.

Bilet Ücret Tarifesi

Prag’da toplu taşıma bilet fiyatları, yolculuk süresine bağlı olarak değişiyor. Ayrıca öğrenci, yaşlı ve engelli yolcular için indirimli bilet seçenekleri mevcut.

  • 30 Dakikalık Bilet (30 CZK): Şehir içinde kısa mesafe yolculuklar için idealdir.
  • 90 Dakikalık Bilet (40 CZK): Daha uzun mesafeler veya birkaç toplu taşıma aracını değiştirmeniz gerektiğinde uygundur.
  • 24 Saatlik Bilet (120 CZK): 24 saat boyunca sınırsız kullanım sunar, turistler için popülerdir.
  • 72 Saatlik Bilet (330 CZK): 72 saat boyunca sınırsız toplu taşıma kullanımı sağlar ve kısa süreli seyahat eden turistler için idealdir.
  • Havaalanı Bileti: Havaalanından şehir merkezine toplu taşıma ile ulaşmak için ek ücret ödenmez; normal biletler geçerlidir. Detaylı bilgiye Prag Havalimanı Ulaşım yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca”PID Lítačka” adlı mobil uygulamayı indirip bilet alabilirsiniz.

Bu biletlerden sadece 30 ve 90 dakikalık biletlerle Petrin tepesine çıkan Fünikülere binemezsiniz, diğerleriyle binebiliyorsunuz.

Eğer Prag’da birkaç gün geçirmeyi planlıyorsanız, 24 veya 72 saatlik bilet alarak sınırsız seyahat edebilirsiniz. Bu turistik bölgeler arasında hızlı ve rahat bir şekilde dolaşmanızı sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir